1️.Nieuwe verplichting tot voorlegging van informatie over groepsvennootschappen
Een maatregel van het derde fraudeplan springt in het oog: de verplichting tot voorlegging van informatie over buitenlandse verbonden vennootschappen.
2️. Over welke info gaat het ?
Het gaat hierbij om talrijke documenten, onder andere de jaarrekeningen, de fiscale aangiften en verslagen van de raden van bestuur van deze vennootschappen, het organigram (overzicht van personeel en rapporteringslijnen), aanslagbiljetten, betalingsbewijzen en de boekhoudkundige verwerking van de transacties, overeenkomsten met andere verbonden vennootschappen, verkregen ruling, …
3. Onder welke voorwaarden?
Deze verplichting tot voorlegging is van toepassing zodra een Belgische vennootschap (i) deel uitmaakt van een groep van vennootschappen (de notie van verbondenheid tussen de Belgische en de buitenlandse entiteit is ruim geformuleerd), en (ii) een verrichting met een buitenlandse groepsvennootschap is aangegaan.
4️. Wat kan de fiscus hiermee doen?
De fiscus zal deze informatie in veel fiscale materies kunnen gebruiken, bijv.
-Vrijstellingen van roerende voorheffing bij betaling van interesten, royalty’s of dividenden aan buitenlandse verbonden vennootschappen;
-Aftrekbaarheid van betalingen van interesten of royalty’s aan buitenlandse verbonden vennootschappen (cf. bijv. controle over ETR > 12,5% o.b.v. art. 54 WIB) ;
-DBI aftrek;
-Bij een verrekensprijsonderzoek (nagaan of een transactie tussen een Belgische vennootschap en een verbonden buitenlandse vennootschap marktconform is) (transferpricing ),…
5️. (Opnieuw) een extra administratieve last (taks compliance) voor bedrijven!
Fiscaal advocaat Denis-Emmanuel Philippe van Bloom Law noemt dat verregaand. ‘Sommige van die documenten kunnen vlot worden verkregen, maar globaal wordt het wel een extra administratieve last voor bedrijven.’
Het klopt dat sommige van deze documenten makkelijk te verkrijgen zijn en vrij snel (digitaal) kunnen worden aangeleverd. Het zal echter niet altijd zo evident zijn…
Het blijft ook zeer de vraag of al deze documenten strikt nodig zijn om de correcte naleving van de fiscale regels na te gaan. En het blijft een feit dat de belastingplichtige nu met een bijkomende administratieve last zal geconfronteerd worden. De fiscale verplichtingen die aan de belastingplichtigen worden opgelegd (taks compliance), blijven maar toenemen. Er is alle reden om aan te nemen dat deze trend zich zal voortzetten en zelfs zal versterken in de komende jaren.
Lees ook de bijdrage van Denis-Emmanuel Philippe in de Tijd